Onze muziek

| Home | Dat zijn wij | Onze muziek | Discografie | Foto/Video | Concerten | Français | Contact |

Bob, Frank en Zussen legt zich toe op eigentijdse interpretaties van vocale en instrumentale muziek uit de middeleeuwen en de renaissance, met een gevarieerd repertoire dat in zijn tijd populair was bij vele en verschillende bevolkingslagen. Bedelaars zongen de liederen op straat, troubadours en trouvères speelden ze in herbergen of in de burchten ter ontspanning van de bewoners, eerbare burgers zongen de teksten samen na de maaltijd en hun dochters speelden de melodieën op hun virginaal of spinet. Later werd deze muziek ook uitgegeven. Professionele componisten verfijnden en bewerkten ze voor verschillende instrumenten, die alles tot vermaak van de heren in wiens dienst ze stonden.

Bob, Frank en Zussen wil aan de oude muziek een actuele klank geven, zonder aan de essentie ervan te raken of er goedkope arrangementen van te maken. Zij zijn van mening dat dansmuziek, drink- en liefdesliederen in de eerste plaats spontaan moeten gebracht worden met de instrumenten waarover zij beschikken, zoals zij denken dat vroeger ook gemusiceerd werd. Deze muziek wordt gecombineerd met een aantal nummers uit een recenter verleden en met eigen composities die door de oude muziek geïnspireerd zijn. Zo ontstaat een wondere symbiose van folk en oude muziek.

 

Een uitgebreid akoestisch instrumentarium zorgt voor veel afwisseling: gitaren, mandoline, mandocello, mandola, viool, blokfluiten, dwarsfluit, harmonium, schalmei, allerlei percussie...


Onze nieuwste CD: I' vo' bene

 

I vo bene Dit is de nieuwste CD I' vo' bene. De titel komt uit een lied van de 14de-eeuwse componist Gherardello da Firenze: I' vo' bene a chi vol bene a me' (Ik wens het goede aan wie het met mij goed voor heeft). Met deze CD zet Bob, Frank en Zussen zijn zoektocht verder naar oude muziek. Zo hoor je o.a. muziek van John Dowland en Jacques Arcadelt. J.S. Bach leert ons dat volksmuziek en klassieke muziek veel raakpunten hebben.

Daarnaast put de groep ook uit het Frans, Engels en Zweeds traditioneel repertoire en met drie eigen composities wordt de band gelegd tussen oude muziek en eigentijdse folk.

Veel aandacht wordt besteed aan verfijnde bewerkingen en verzorgde arrangementen.

De thema's van de gezongen nummers zijn, hoewel eeuwenoud, universeel: de bitterzoete liefde, het verlangen, de wanhoop na het afscheid, het verlaten van de comfortzone om de liefde te volgen. Daarnaast confronteren ook een marktlied, een impressie uit een 16de-eeuws oorlogsgebied of de omzwervingen van twee ontsnapte krankzinnigen uit een hospitaal ons met zeer menselijke gevoelens.

De afwisseling van a capella nummers met vocale en instrumentale muziek maakt deze CD steeds weer fris en origineel, zoals Bob, Frank en Zussen al decennialang met veel enthousiasme tijdens zijn concerten bewijst.


[naar boven]